Turp turşusu

Turp turşusu
Malzemeler:

  • 4-5 orta boy turp
  • kişniş
  • birkaç tane nohut
  • 4-5 diş sarımsak
  • 4-5 sap maydanoz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • elma sirkesi

Yapılışı:
Her şeyin turşusu oluyor, dedim ki “turpun niye olmasın”
Turpları bir güzel soydum, yarım ay şeklinde yarım santim yüksekliğinde dilimledim.
Kavanozun içine nohutları(*) ve şekeri(**) bıraktım, turpları ekledim, sarımsak, maydanoz ve kişinişi(***) de ilave ettim en son da elma sirkesi ile hiçbir turp açıkta kalmayacak şekilde doldurdum.

ALTERNATİFLER:

Geniş bir kavanozunuz olursa içine havuç ve lahana da katarak zenginleştirebilirsiniz.
Ben özellikle hızlı enerjiye ihtiyacım var ise, lahana turşusunu, rus salatası(buna da sıra gelecek) ile bir sandviç ekmeğinin arasında birleştirip üzerine ketçap ve mayonez dökerek yerim.
Tavsiye de ederim!

Turp turşusu
Resimdeki turşudan isterseniz o biraz zahmetli 🙂
Turşuyu kurmadan 2 ay önce acurları birkaç yerinden delip, biberleri alttan çıtlatıp, sadece tuzlu suda bekletiriz. (****)Tabii suyu hep kontrol edilecek 20 günde bir ilave gerektirir.
Turşuyu kuracağımızın bir gün öncesi acurları büyük bir süzgeçte, biberleri ise çuvalın içinde önce yıkayıp sonra çuvalı ile asarak süzdürürüz.
Ertesi gün havuçları, yeşil domatesi ve lahanayı (sakın yıkamayın, doğrayın ve hafif tuzlayın) hazırlayıp, 3 yemek kaşığı kişniş, 7-8 baş sarımsak ve 5 demet maydanozu da robotta çekelim.
Bidonun (biz bidonda yapıyoruz, 3 evin turşusudur : )) en altına bir avuç nohut, 2 tatlı kaşığı şeker sonra kat kat malzemeden her katta hepsinden olacak şekilde dizelim, aralara kişnişli, maydanozlu, sarımsaklı harçtan döşeyelim böyle böyle bidonu doldururuz ve aldığınca üzüm sirkesi, kattığımız üzüm sirkesinin 1/4 i kadar su, ağzını sıkıca kapatıp gölge bir yere alalım.
15 – 20 gün sonra da evin en serin yerinde muhafaza edelim.

Turşu olsun da çamurdan olsun! Her tür yemek ile gideri vardır.

Yakında elma ve armut turşusu da yapmayı düşünüyorum 🙂 Nasıl olur dersiniz? Hele ki suyu??!!
(*) Nohutlar turşuya her daim hoş bir sarı renk katar
(**) Ve şeker turşunun çabuk ve lezzetli olmasını sağlar
(***) Bu karışımın bulunduğu turşu suyu içilir bile bardak bardak 🙂
(****) Tuzu ayarlamak için yumurta kullanırız, kaya tuzunu 3 litre kadar suya yumurta ile ölçerek koyarız, tuz eridikçe yumurtayı içine bırakırız batarsa tuzu azdır, ortada ise 1 avuç daha tuz ister, suda yüzen bir ada parçası gibi görünmeli yani sivri ucu; 1 ya da 2 cm dışarda olmalı.

B PLANI:
Biraz bozuldu diyerek hiçbir meyvenizi çöpe atmayın; özellikle; elma, armut, üzüm, nar… Olduğu gibi(çekirdekli, kabuklu hatta bozulmamış meyvelerin de çekirdek ve kabuklarını katabilirsiniz) 1 litre sirkenin içine bırakın, sirke üstlerini örtsün ve gölge bir yerde (toprak testiler en iyisidir) testi dolana dek biriktirin, her seferinde üstleri gereken miktarda sirke ile kapatılmalı.
Testi dolduktan sonra ise ağzı kapalı bir şekilde başka ilave yapmadan 20 gün kadar bekletin, 20 günün sonunda ucunu kızdırdığınız bir bıçağı testiye ısısını kaybettirmeden, hemen sokup çekin.
Kapatın ağzını 3-4 gün sonrası salataların üzerine dökebileceğiniz nefis bir sirkeniz olacaktır 🙂

NOT: Kızını evlendirmek istemeyen ailelere özel, turşu üretici firmalara bir fikir vermek istiyorum:

Turp turşusu

(çikolatalarda, içeceklerde var da niye turşuda olmasın : )) 

Sevgi saygı kucak dolusu…

Henüz hiç yorum yok.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz, ?

Yorum ekleyebilmek için giriş yapmanız gerekiyor.